Παχυσαρκία
Στατιστικά στοιχεία και τρόποι αντιμετώπισης
της Φέννιας Μπόρα
Παχυσαρκία ορίζεται ως το υπερβολικό βάρος που παρουσιάζει κίνδυνο για την υγεία λόγω του υψηλού ποσοστού του σωματικού λίπους. Ο πιο κοινός όρος που χρησιμοποιείται από τους επιστήμονες είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), ο οποίος είναι ένας μοναδικός αριθμός που αξιολογεί το βάρος ενός ατόμου σε σχέση με το ύψος (βάρος / ύψος2, όπου το βάρος εκφράζεται σε κιλά και ύψος σε μέτρα). Με βάση την ταξινόμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι ενήλικες με ΔΜΣ = 25-30 ορίζονται ως υπέρβαροι, και τα άτομα με ΔΜΣ = 30 και άνω ορίζονται ως παχύσαρκοι. Η ταξινόμηση αυτή μπορεί να μην είναι κατάλληλοι για όλες τις ομάδες πληθυσμού, καθώς υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις ανάλογα με την ηλικία. Για παράδειγμα, τα όρια για τους ενήλικες δεν είναι κατάλληλα για να ορίσουν την παχυσαρκία στα παιδιά. Συγκεκριμένα διαγράμματα και καμπύλες ανάπτυξης είναι ο πιο έγκυρος τρόπος να ανιχνεύσουμε την παιδική παχυσαρκία.
Στατιστικά στοιχεία
Όλοι μας έχουμε ακούσει κατά καιρούς ότι χώρες όπως η Αμερική, ο Καναδάς και η Μεγάλη Βρετανία έχουν τα υψηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας και μάλιστα της παιδικής παχυσαρκίας. Και όντως αυτό είναι μια πραγματικότητα. Σύμφωνα, όμως, με μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Περιφερειακό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, το υπερβολικό βάρος είναι τόσο συχνό φαινόμενο που κινδυνεύει να γίνει ένα νέο πρότυπο στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Για παράδειγμα, έως το 27% των παιδιών που βρίσκονται στην ηλικία των 13 ετών και το 33% των παιδιών που είναι 11ετών είναι υπέρβαρα.
Μεταξύ των 11χρονων παιδιών (αγόρια και κορίτσια), το ποσοστό των υπέρβαρων ήταν υψηλότερο στην Ελλάδα (33%), την Πορτογαλία (32%), την Ιρλανδία (30%) και την Ισπανία (30%) και το χαμηλότερο στην Ολλανδία (13%) και την Ελβετία (11%).
Τρόποι αντιμετώπισης
Πώς θα μπορούσαμε, λοιπόν, να μειώσουμε τα περιστατικά παχυσαρκίας;
Το πιο σημαντικό που πρέπει να σκεφτούμε αρχικά είναι η πρόληψη της παχυσαρκίας και του υπερβολικού βάρους, καθώς και των συναφών μη μεταδοτικών ασθένειών. Το οικογενειακό και το κοινωνικό περιβάλλον έχουν θεμελιώδη σημασία στη διαμόρφωση των επιλογών των ανθρώπων, καθιστώντας την τακτική σωματική δραστηριότητα και την επιλογή πιο υγιεινών τροφίμων και ως τις ευκολότερες λύσεις μείωσης των περιστατικών παχυσαρκίας. Η επίτευξη του πιο πάνω αποτελέσματος απαιτεί, βεβαίως, την καθοδήγηση κάποιου ειδικού διαιτολόγου – διατροφολόγου.
Σε ατομικό επίπεδο, είναι απαραίτητο να:
- Περιορίσουμε την πρόσληψη ενέργειας από το σύνολο των λιπών και των σακχάρων.
- Αυξήσουμε την κατανάλωση φρούτων και ωμών λαχανικών, καθώς επίσης και των οσπρίων, δημητριακών ολικής άλεσης και ανάλατων ξηρών καρπών.
- Επιλέξουμε την τακτική σωματική δραστηριότητα (60 λεπτά την ημέρα για τα παιδιά και 150 λεπτά την εβδομάδα για τους ενήλικες).
Σε κοινωνικό επίπεδο, είναι σημαντικό να:
- Υποστήριξουμε και να βοηθήσουμε τις ευπαθείς ομάδες ατόμων (φτωχούς, άτομα με ειδικές ανάγκες κλπ) με τη βοήθεια και τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.
Η βιομηχανία τροφίμων μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της υγιεινής διατροφής μέσα από:
- τη μείωση του λίπους, ζάχαρης και αλατιού στα επεξεργασμένα τρόφιμα.
- την εξασφάλιση των υγιεινών και θρεπτικών επιλογών ώστε να είναι διαθέσιμες και προσιτές σε όλους τους καταναλωτές.
- την προβολή υπεύθυνης και σωστής διαφήμισης υγιεινών τροφίμων, ιδίως εκείνων που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους.
Οι εταιρείες με μεγάλο αριθμό απασχολουμένων είναι σκόπιμο να παρέχουν
- την εξασφάλιση της διαθεσιμότητας των υγιεινών επιλογών τροφίμων (κυλικεία κ.λ.π.), αλλά και της τακτική σωματικής δραστηριότητας στο χώρο εργασίας.
Βιβλιογραφία
World Health Organisation, 2014. New WHO analysis shows alarming rates
of overweight children. [online].
http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0013/243400/New-WHO-analysis-shows-alarming-rates-of-overweight-children.pdf [Accessed 7 November 2015].
World Health Organisation, 2015. Obesity – Data and statistics. [online]. http://www.euro.who.int/en/health-topics/noncommunicable-diseases/obesity/data-and-statistics. [Accessed 30 October 2015].
Ο σύλλογος
Η Αθλητική Πολιτιστική Ένωση «Γιτάνη» είναι ένα μη κερδοσκοπικό αθλητικό σωματείο το οποίο είναι αναγνωρισμένο από το Πρωτοδικείο από το 2004. Είναι μέλος της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας και έχει ειδική αθλητική αναγνώριση από την ΓΓΑ στο άθλημα της Ρυθμικής και Γυμναστικής για Όλους.
Προγράμματα: «Baby Gym» & «Happy Gymnastics» Τμήματα σχεδιασμένα για προνήπια – Γυμναστική για Όλους – Ενόργανη γυμναστική – Ρυθμική Γυμναστική – Αισθητική Ομαδική Γυμναστική – Acrodance – Τραμπολίνο – Ακροβατικός φουσκωτός διάδρομος – Εκμάθηση Χορογραφικών Στοιχείων
Ώρες λειτουργίας
- Δευτέρα 15:30 – 22:30
- Τρίτη 16:00 – 22:30
- Τετάρτη 15:30 – 22:30
- Πέμπτη 16:00 – 22:30
- Παρασκευή 15:30 – 22:30
- Σάββατο 09:00 – 16:00